ungdomsboliger odense centrum

Gode og sunde boliger til alle. Det er hvad Odense Kommune ønsker med deres strategi for nyt alment byggeri. Det gælder ejer- såvel som leje-boliger, uanset alder, indkomst eller sociale forhold.

Derfor opfører Odense Kommune 35 ungdomsboliger på Vindegade i samarbejde med Arbejdernes Andelsboligforening Odense og RUM. De nye ungdomsboliger er attraktivt placeret centralt i Odense midtby, tæt ved butikker, caféer og banegården.

Gode rum og varierede bygningstyper gør det til en ’by i byen’ 
Vi har arbejdet bevidst med at skabe gode rum til stedets beboere - både ude og inde i projektet. Det er afgørende, at beboerne føler sig godt tilpas - at de føler sig hjemme - og de samtidig er en del af byens fælleskab. Med varierede bygningstyper, tætheder, højder, materialer og udtryk er den nye bebyggelse i Vindegade derfor tænkt som en lille ’by i byen’.

Rå og industriel New Yorker-stemning
Selvom bygningerne er varierede, er der en tydelig sammenhæng bygningerne imellem, ligesom der er tydelige referencer til gårdrummets historik og industrikarakter – særligt karakteriseret ved den tidligere industribygning, Margarinefabrikken, som ligger i gården. Denne rå og industrielle ”New Yorker-stemning” trækkes bevidst med helt ind i de enkelte boliger.

Forskellige behov kræver variation i indretningen
Her bor mennesker med forskellige personligheder og behov. Derfor består bebyggelsen af 5 forskellige lejlighedstyper med variation i indretningen. Hver lejlighed er indrettet som 2-rumsboliger i to plan på max. 50 m2. Trods de forholdsvis små enheder, er boligerne tænkt meget rummelige, med mange oplevelser i forhold til dagslys, åbninger, dobbelthøje rum mv.

Lyset følger døgnets rytme og årstidernes skiften
Dagslyset har været et vigtigt designparameter i indretningen af alle boligerne. De dobbelthøje rum trækker lyset langt ind i lejlighederne. Samtidig giver ovenlys i de fleste boliger kig til himmelrummet, og et godt og varieret lys til de integrerede arbejdspladser. Det betyder, at man altid kan fornemme døgnets rytme og årstidernes skiften.

Det grønne gårdrum er hjertet i bebyggelsen Så snart man træder fra gaden og ind gennem porten, oplever man variationen i udtryk og bygningsvolumener, samtidig med at man fornemmer en samlende rød tråd igennem gårdrummets arkitektur.

Det grønne gårdrum er samtidig hjertet og samlingspunktet i den nye bebyggelse. For at sikre varierede opholdsarealer med masser af sol trækkes det grønne miljø også op på tagfladen, hvor der vil være mulighed for at mødes om grillen i den sene aftensol.

Fakta

Kunde: Arbejdernes Boligforening Odense
Omfang: 1750 m2 / 35 boliger
Samarbejde: Oluf Jørgensen
Rolle og ydelser: Totalrådgivning