byens hus i jelling

Ideen til Byens Hus opstod i forbindelse med Jelling Kommunes planer for fornyelse af Jelling Midtby, hvor der var fare for, at det kreative centrum ville forsvinde.

Heraf er projektets mål er at fastholde og fremme et aktivt kunst- og kulturliv i Jelling Midtby, og gerne sammen med et voksende handels- og forretningsliv.

En række foreninger og andre af Jellings aktive miljøer inden for specielt musik, billedkunst og teater, danner sammen baggrund for etablering af husets indhold. Et indhold, der dog fik tilføjet en væsentlig dimension, da fremsynede politikere besluttede at flytte byens bibliotek og borgerservice ind i huset.

Byens Hus blev indviet i efteråret 2010 og er er resultatet af et fantastisk samarbejde mellem foreninger, private og kommune. Den foreningsbaserede del af Byens Hus rummer en biograf, en musikcafé, kunstnerværksteder, et åbent kreativt område, et bryggeri og bryglaug samt kontorfaciliteter til Jelling Festival. Den kommunale del rummer et døgnåbent folkebibliotek med integeret borgerservice.

RUM har som arkitekt bl.a. indgået i et nært samarbejde med huset mange brugergrupper, hvis interesser og krav skulle forenes i én samlende, dynamisk ramme, der stimulerer aktiviteter på tværs.

Fakta

Kunde: Vejle Kommune / Foreningen “Gang i Midtbyen”
Omfang: 1.700 m² + kælder
Samarbejde: Rambøll / Mette Fredskild Design Aps
Rolle og ydelser: Arkitektrådgivning, proces og arkitektur